Punca & Tanda-Tanda Endrometriosis, Fibroid & Cyst

Assalamualaikum dear readers!

TANDA-TANDA ATAU GEJALA ENDROMETRIOSIS, FIBROID & CYST

#1. Gangguan Haid

Berlaku pendarahan yang banyak dan berpanjangan, berketul-ketul, atau terlalu sedikit. Setiap wanita terutama dalam lingkungan 40-an yang mengalami masalah gangguan haid, mestilah mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari doktor, khususnya doktor pakar sakit puan.

#2. Masalah Ketidaksuburan Atau Kemandulan

Fibroid juga boleh menimbulkan masalah ketidaksuburan atau kemandulan di kalangan wanita. Jadi, wanita yang lambat berkahwin atau setelah beberapa tahun kahwin tetapi masih tidak mendapat anak, perlulah mendapatkan pemeriksaan daripada doktor pakar untuk mengesan sama ada dia mengalami masalah ketumbuhan dalam rahim. Tidak semestinya semua wanita yang mengalami ketumbuhan fibroid tidak boleh mengandung kerana ramai juga wanita yang mempunyai fibroid masih boleh mengandung.

#3. Kerap Keguguran atau Bayi Songsang

Ketumbuhan yang terlalu besar akan menekan rahim lalu boleh menyebabkan risiko keguguran atau menimbulkan masalah pada kedudukan bayi. Sometimes ia boleh menyekat kelahiran bayi kerana ketumbuhan itu terlalu besar dan tidak membolehkan kepala bayi turun ke rongga pelvic. Wanita yang mengandung dengan fibroid kadangkala mengalami kesakitan kerana fibroid ini menjadi tegang dan tertekan.

#4. Kerap Kencing

Oleh kerana pundi air kencing terletak di sebelah rahim, maka jika ada ketumbuhan dalam rahim, pundi kencing akan tertekan. Akibatnya wanita itu akan menghadapi masalah kerap kencing. Tidak dapat menahan kencing apabila batuk atau bersin.

#5. Senggugut Yang Teruk

#6. Perut Buncit Yang Ketara atau Seperti Mengandung

Jika kita rasa terdapat tanda-tanda sedemikian, eloklah pergi berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

GLA Shaklee endometriosis

PUNCA-PUNCA ENDOMETRIOSIS, FIBROID & CYST

❁ Ketidakseimbangan Hormon

Estrogen dan progesteron adalah 2 jenis hormon wanita. Biasanya, estrogen meningkat naik sejurus selepas haid dan paras progesteron pula meningkat selepas telur dikeluarkan, iaitu 2 minggu selepas keluar haid sehingga tempoh haid akan datang. Jika keadaan yang tidak seimbang, terutama jika terlalu banyak estrogen tetapi kandungan progesteron tidak mencukupi dalam badan seseorang, boleh menimbulkan pelbagai masalah seperti pendarahan yang tidak tentu masa, ketumbuhan fibroid pada rahim serta keadaan ketidaksuburan atau kemandulan.

Kandungan estrogen dan progesteron dikawal  oleh hormon yang dikeluarkan oleh kelenjar pituitari yang terletak dalam otak. Menurut Dr. Hamid, fungsi kilang pituitari ini mudah dipengaruhi oleh keadaan mental, emosi dan rohani seseorang. Jika ada gangguan pada tahap tersebut, maka rangkaian hormon yang mengawal pusingan dan mengawal paras estrogen dan progesteron boleh terganggu. Desakan dan tekanan hidup yang sering dialami oleh kebanyakan wanita bekerja juga akan mengganggu kawalan dan fungsi rangkaian hormon yang mengawal  pusingan haid seseorang. Oleh itu, keadaan seperti ketidaksuburan dan penyakit ketumbuhan pada rahim serta endometriosis sering berlaku di kalangan wanita moden yang bekerja.

❁ Pemakanan Yang Tidak Sihat

Diet atau pola pemakanan seseorang turut mempengaruhi badan seseorang. Wanita yang tidak menjaga pemakanan, terutamanya yang sering makan makanan segera, lebih berisiko tinggi untuk mendapat endriometriosis, fibroid atau cyst.

❁ Tekanan Hidup

Kehidupan wanita zaman sekarang ini sangat mencabar, menyebabkan sering tertekan fizikal dan mental. Mental yang tertekan boleh menyebabkan sistem pertahanan badan (imunisasi) menjadi lemah. Oleh sebab itu, pelbagai penyakit akan timbul termasuklah Endometriosis, Fibroid & Cyst.

Rawatan & Pencegahan Semulajadi Dengan Shaklee

Saya cadangkan agar mengambil supplement yang boleh mengatur keseimbangan hormon dan kaya antioksida untuk membantu mengecutkan ketumbuhan dan mencegah pembentukan radikal bebas yang menjadi punca utama kepada ketumbuhan dan kanser. Antaranya ialah:

♥ GLA Complex: Bertindak untuk kawal keseimbangan hormon Estrogen & Progesteron.

gla-complex

♥ Vivix: Meningkatkan imunisasi dan menghapus radikal bebas, memperbaiki DNA dan sel-sel badan.

vivix

♥ Vitamin C: Meningkatkan imunisasi dan menentang radikal bebas.

vita-c shaklee

Kalau dibiarkan dan anda sekadar tidak peduli, fibroid boleh bertukar menjadi barah atau kanser jika tidak diatasi pada peringkat awal.

Jom sihat secara semulajadi dengan Shaklee.

Harga

Harga sebotol GLA Complex hanya RM91.25 sahaja untuk 60 capsules, stok 1 bulan!

Harga sebotol Vitamin C hanya RM92.50 sahaja untuk 180 tablet dan tahan selama 6 bulan!

Harga sebotol Vivix hanya RM475 sahaja untuk 150ml dan tahan selama 2-3 bulan!

Nak diskaun?
Boleh, no problem.
Tapi kena join jadi ahli dulu lah. Yuran jadi ahli hanya RM75.
Anda akan terus dapat menikmati harga ahli dan point terus masuk bawah ID anda 😀
Nak order sekarang?
Hubungi saya:
Fatin Hamizah | SMS/Whatsapp: 012 – 283 1538 | Shaklee ID: 888106
Pengedar Sah Shaklee area Uptown Damansara, Bandar Utama, Mutiara Damansara, Damansara Perdana, TTDI, Bangsar, Sri Damansara, Damansara Damai, Universiti Malaya, Ampang.

 

Cara Order

 Daftar Ahli Shaklee sekarang

shaklee feel the difference

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s